SPRAWOZDANIE

W dniach 2-3 czerwca 2017r. w Zawierciu już po raz trzeci odbyła się konferencja naukowo-szkoleniowa „Bez krawata. Rozmowy o chorobach skóry”. Spotkanie odbyło się w Hotelu Villa Verde położonym w samym sercu Jury Krakowsko- Częstochowskiej.

Idea konferencji Bez Krawata narodziła się 3 lata temu. Jej pomysłodawcami byli dr Tomasz Rostalski, dr Dariusz Staszek, którzy wraz z profesorem Witoldem Owczarkiem - Przewodniczącym Komitetu Naukowego postanowili stworzyć wydarzenie któremu towarzyszy miła i kameralna atmosfera pozwalająca na swobodną i efektywną wymianę doświadczeń między uczestnikami.

Zgodnie z coroczną tradycją, Przewodniczący Komitetów Naukowego i Organizacyjnego otworzyli konferencję uroczystym obcięciem krawatów.

Z roku na rok spotkanie to cieszy się co raz większym zainteresowaniem. W tym roku udział w nim wzięło 130 lekarzy praktyków, zainteresowanych ww. zagadnieniami i chcącymi podzielić się swoimi doświadczeniami w szerszym gronie specjalistów.

Program tegorocznej konferencji koncentrował się wokół wybranych problemów leczenia przewlekłych zapalnych chorób skóry, diagnostyki dermatoskopowej i trichoskopowej.

Pierwsza sesja konferencji dotyczyła przewlekłej zapalnej choroby skóry jaką jest łuszczyca. W szczególności terapii, leczeniu biologicznemu i opiece nad chorym. Sesja jak zawsze podczas naszej konferencji, została zakończona panelem dyskusyjnym połączonym z pokazem i omówieniem ciekawych przypadków.

Sesja druga poświęcona była atopowemu zapaleniu skóry, terapii proaktywnej oraz diagnostyce różnicowej dermatoz dziecięcych. Na koniec sesji odbył się panel dyskusyjny wraz z II częścią pokazu przypadków.

Również w tym roku wszyscy uczestnicy szkolenia mogli skorzystać z praktycznych ćwiczeń dotyczących resuscytacji krążeniowo-oddechowej, które przez cały czas konferencji cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Drugiego dnia konferencji podczas IV sesji, omawiano takie zagadnienia jak trudności w leczeniu łuszczycy oraz antybiotykoterapii trądziku zwykłego. Mając na uwadze aspekt praktyczny konferencji, po części teoretycznej odbył się kurs praktyczny z zakresu trichoskopii, prowadzony przez dr. n. med. Piotra Szlązaka z Ośrodka Naukowo – Szkoleniowego Dermedica z Gdańska.

Na zakończenie drugiego dnia konferencji przeprowadzono panel dyskusyjny z ekspertami, gdzie każdy z uczestników miał możliwość zarówno pogłębienia swojej wiedzy, jak i podzielenia się własnymi doświadczeniami w zakresie leczenia zapalnych chorób skóry.

Pomysłodawcy konferencji wspólnie z organizatorem wykonawczym – firmą Medica Expert Conference – dziękują wykładowcom i uczestnikom konferencji za tak liczne przybycie oraz miłą i koleżeńską atmosferę, zachęcającą do swobodnej dyskusji i wymiany doświadczeń.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA REPORTAŻU

ZAWIERCIE 2017